Flere danskere rejser efter historiske oplevelser – Gotland mærker interessen

Flere danskere rejser efter historiske oplevelser – Gotland mærker interessen

Flere end halvdelen af de danskere, der rejser til Sverige, gør det for at få historiske og kulturelle oplevelser. Det viser nye tal fra analyseplatformen Travelyze.

Siden 2019 har den svenske ø Gotland oplevet en markant stigning i antallet af danske gæster, en udvikling der sandsynligvis hænger sammen med danskernes voksende interesse for historiske oplevelser. Ifølge nye tal fra analyseplatformen Travelyze, der kortlægger rejsendes præferencer og motivation, rejser 53,6 procent af de danskere nemlig til Sverige for at opleve kultur og historie – en mindre stigning fra året før. Noget der altså bekræfter en stabil tendens om, at flere vælger ferier med indhold og perspektiv.

Med sin lange historie som en central Hansestad og en af Østersøens bedst bevarede middelalderbyer, er Visby en oplagt vært for årets Hansedage. Byens mure, ruiner og brostensgader er ikke blot kulisse, men konkrete spor fra den periode, som arrangementet tager afsæt i – og derfor et sted, hvor fortiden opleves helt tæt på.

I år forventer Gotland da også endnu flere danske gæster i forbindelse med Hansedagene, der finder sted 5.–8. juni. Det internationale arrangement, der samler næsten 200 byer fra 16 lande, forvandler Visby til et centrum for historiske markeder, koncerter, madoplevelser og kulturmøder – og giver de besøgende netop det, mange søger på deres rejser.

“Vi oplever, at flere og flere danskere vælger Gotland, fordi de søger noget mere end bare traditionel ferie. Øens historie, især den tætte forbindelse til Danmark, spiller en stor rolle for deres valg. Og vi regner også med, at det vil kunne mærkes i antallet af både danske og andre internationale gæster i forbindelse med Hansedagene,” siger Adam Jacobson, marketingchef hos Destination Gotland.

Et fælles hansetidshistorisk bagtæppe
Visby, der er hovedbyen på Gotland, var en vigtig aktør i det historiske Hanseforbund og har tætte bånd til Danmark. Lübeck – forbundets centrum – var under dansk styre fra 1201 til 1225, og byer som Helsingør, Næstved og det daværende danske Malmø havde tætte handelsforbindelser til lavtyske købmænd.

Historiske arkiver viser, at samarbejdet rakte langt ud over formelle alliancer. Købmænd fra Danmark og Nordtyskland indgik fælles forretninger, lånearrangementer og ægteskaber. Det var et hverdagspræget fællesskab baseret på netværk og gensidig afhængighed – og netop det bånd bygger Hansedagene videre på i dag.

Det kan du opleve i Visby under Hansedagene

  • Hansemarked med mad, håndværk og kultur fra hele Europa
  • Historiske guidede ture og middelalderformidling i bymidten
  • Koncerter og scenekunst fra Gotland og de øvrige Hansestæder
  • Youth Hansa – ungdomsprogram med workshops og kulturudveksling
  • Pop-up restauranter og madboder med gotlandske og internationale retter
  • Familieaktiviteter med håndværk, lege og interaktive stationer

Det hele foregår i Visby, en af Nordeuropas bedst bevarede middelalderbyer og på UNESCOs verdensarvsliste.

“Hansedagene er en anledning til at opleve det historiske og moderne Gotland på samme tid. Vi glæder os til at byde endnu flere danskere velkommen,” siger Adam Jacobson.

Uden for Hansedagene byder Gotland også på oplevelser, der gør det oplagt at forlænge opholdet. Øen har dramatiske klippekyster og rolige sandstrande, vandrestier og cykelruter gennem skove og åbne landskaber, små landsbyer med lokale gårdbutikker og caféer, samt seværdigheder som de berømte “raukar”, Fårö med Ingmar Bergmans hus og flere historiske kirker og ruiner spredt over hele øen.

Praktisk
Hansedagene finder sted 5.–8. juni 2025 i Visby. Der er daglig færgeforbindelse fra Oskarshamn og Nynäshamn – begge inden for køreafstand fra Danmark.

Læs mere og se opdateret program på: hansadagarna.se

Share