Kort fakta om Gdansk i Polen

Kort fakta om Gdansk i Polen

Polske Gdansk har udviklet sig til en populær og meget attraktiv by at besøge for mange danskere. Og det er forståeligt for det er en by med rigtig mange muligheder for at få gode oplevelser.

Der bor omkring 470.000 mennesker i den polske kysby, hvor floden Wisla løber igennem. Byen besøges årlige af mere end 3 millioner turister. Det er let at komme til byen, da der er mange afgange fra blandt andet København og Malmø til Lech Walesa Airport.

Netop navnet Lech Walesa spiller en stor rolle for Gdansk. For noget af det mest interessante ved den polske by er dens rolle i historien. Walesa var  oprindeligt elektriker og fagforeningsmand, der grundlagde den uafhængige fagforening Solidaritet på skibsværftet i Gdansk. Walesa spillede en enorm rolle i at Polen og østblokken igen blev åben i 1980’erne, og den daværende kolde krig fik en afslutning. Walesa fik Nobels fredspris i 1983, og blev også siden Polens præsident. Hele den fortælling kan du lære mere om på det gamle skibsvært, der nu er bygget om til et fantastisk museum om primært Solidaritet. Et andet museum du bare skal besøge når du er i Gdansk er byen Anden Verdenskrig museum. Det var i Gdansk at de første skud i krigen fandt sted, og det, og meget andet, kan du blive klogere på på det imponerende museum.

Men Gdańsk er også en super hyggelig by med rigtig mange restauranter og stemningsfyldte steder. Det hele koncentreret omkring den gamle bydel og havnefronten mod Wisla. Den skal du bevæge dig rundt i, og det kan du gøre bedst ved at gå. Gågaden Dluga Street er fyldt med liv og farvestrålende bygninger. Gaden indledes ved den smukke byport, Den Gyldne Port, og ender ved floden. Undervejs skal du huske at stoppe op ved Neptun-fontænen og ved rådhuset eller sætte dig ved en café.

Men en del kan også ses fra vandet eller du kan leje en cykel. Kan du lide rav er det et spændende ravmuseum og generelt gode muligheder for at købe rav i gaden Mariacka. Der er masser af caféer og barer. Og du skal huske at smage det gode polske øl. For det er i særklasse og det er billigt. Nyd speciel gerne en Tyskie øl.

Share