Berat, byen med de tusinder vinduer, er smuk og hyggelig

Berat, byen med de tusinder vinduer, er smuk og hyggelig

Er I i Albanien er det en oplagt ide at besøge landets ældste by. 120 kilometer syd for hovedstaden Tirana findes 2413 år gamle Berat. Omkring 36.000 indbyggere bor i byen, der er den ene af blot to albanske byer (Gjirokaster er den anden), der er på UNESCOs verdensarvliste. Og det er da også som at bevæge sig rundt i et museum, når I går rundt i Berats gamle bydel. Små hyggelige gader og mange virkelig hyggelige, og øvrigt gode, restauranter. Byen med de tusinde vinduer kaldes Berat, og der er virkelig mange vinduer i den smukke by. Husk at gå en tur over de to smukke broer og nyd udsigten fra begge sider af floden . Berat fremstår smuk, og med en række elegante kristne kirker og moskeer. I øvrigt nærmest side om side. 

Byens gågade, hvor de lokale hænger ud, er måske ikke det mest charmerende sted i Albanien, men det er gaderne i området op mod borgen, der byens største attraktion og et “must see”, når du er i Berat. Ved borgen, der primært blev bygget i det 13. århundrede, er der mulighed for en god gåtur rundt i små gader, hvor der mange hyggelig butikker og restauranter. Og så er udsigten derfra helt enestående, og giver et indtryk af at Berat fremstår som en ret stor by. Ved borgen findes også et spændende museum med kristne ikoner.

Berat er også et fremragende udgangspunkt for udflugter til den fantastiske natur, der omgiver byen, og generelt er kendetegnet for Albanien. Et overskueligt udflugtsmål fra Berat er vandfaldet Bogova, der blot er en times kørsel væk, og et virkeligt smukt sted, hvor det også er muligt at bade i dejligt frisk vand. Er I heldige er der ikke mange turister ved vandfaldet. Naturreservatet tæt ved byen er også et oplagt sted at bruge jeres tid.


Og søger I et lidt anderledes overnatningsted i Berat, så kan VilGerneLeve.dk anbefale det centralt beliggende Piccolo Grande Amore. Et primitivt sted, men et sted med stor gæstfrihed, hyggelig stemning og en helt fantastisk restaurant, hvorfra der i øvrigt også er udsigt over en stor del af byen. Der er dog et meget begrænset antal værelser på hotellet.

Der bor omkring 2,8 millioner mennesker i Albanien. Landede erklærede sig uafhængigt i 1912, da det osmanniske rige kollapsede. Albanien var besat flere gange under både Første – og Anden verdenskrig og i øvrigt under stor indflydelse fra Italien. Efter Anden Verdenskrig blev Folkerepublikken Albanien etableret af Enver Hoxha og hans kommunistiske parti.

Hoxha ledede i princippet Albanien frem til hans død i 1985. I 1991 gik den socialistiske republik i opløsning og det moderne Albanien med markedsøkonomi blev etableret. Der blev gennemført parlamentsvalg med flere partier og indført religionsfrihed. Siden er velstanden vokset i Albanien og specielt turismen har de senere år været i stor fremdrift.

Share