Moske og museum skal besøges på Skanderbegpladsen i Tirana

Moske og museum skal besøges på Skanderbegpladsen i Tirana

Albaniens hovedstad bliver et stadig mere og mere populært rejsemål for danskere. Det er oplagt at kombinere et ophold i badebyerne ved Adriaterhavet med et par dage i Tirana. Og når I er i Tirana er det helt naturligt at tage til den meget centralt beliggende Skanderbeg plads

Den 40.000 kvadratmeter store plads, den største i Albanien og blandt de største i Europa, er opkaldt efter nationalhelten, Gjergj Kastrioti Skënderbej, som kæmpede for at frigøre Albanien fra det omanske rige. Han levede i årene 1405-1468 og på pladsen stor en imponerede rytterstatue, der forestiller Skanderbeg.

Der er ofte aktiviteter på pladsen, men det er også vigtigt at besøge både moskeen og nationalmuseet, der er placeret på selve pladsen.

Et’hem Bey-moskéen  blev færdigbygget i starten af 1800-tallet. Den var lukket under landets kommunistiske styre, der blev indledt efter Anden Verdenskrig, og hvor Albanien blev kaldt for verdens første ateistiske stat med forbud mod religioner. I 1991 blev der igen indført religionsfrihed i Albanien og moskéen åbnede igen efter en aktion den 18. januar 1991, hvor 10.000 mennesker trængte ind i moskéen. Islam kom til Albanien med det osmanniske rige. Omkring 60 procent af befolkningen i Albanien er muslimer. Før tiden med det osmanniske rige var albanere ortodokse kristne og nogen steder katolske.
Moskéen er ikke speciel stor, men flot og spændende at opleve indenfra. Der er flere tider på dagen, hvor det er muligt at komme ind i Et’hem Bey.

Nationalmuseet på Skanderbegpladsen er landets største museum, og absolut et besøg værd. Du får her det helt store overbliv over hele Albaniens historie. Det får du på 18.000 kvadratmeter i en imponerende bygning, der er fra 1981, tydeligvis er i en klassiske kommunistisk byggestil og som fremstår bombastisk med det store mosaik over hovedindgangen, lavet i nationalromantisk stil.

Desværre er ikke alt i det store museum beskrevet på engelsk.

I Tirana bor tæt på 700.000 mennesker. Byen er grundlagt i 1614, og blev udråbt som hovedstad i 1920. Tirana er en pulserende by, men samtidig omringet af bjerge og bakkedrag, hvilket giver mulighed for store naturoplevelser.

Der bor omkring 2,8 millioner mennesker i Albanien. I 1400-tallet kæmpede albanerne under ledelse af folkehelten Skanderborg for frigørelse fra det osmanske rige. Men først i 1912 erklærede Albanien sig uafhængigt i 1912 efter det osmanniske rige kollapsede, og indførte det røde flag med den sorte ørn. Albanien blev flere gange besat under Første Verdenskrig, men blev efterfølgende anerkendt som en uafhængig republik. Landet var dog under stor indflydelse af Italien, der i 1939 indlemmede Albanien.

Efter Anden Verdenskrig blev Folkerepublikken Albanien etableret af Enver Hoxha og hans kommunistiske parti. Landet blev en del af Europas Østblok med tætte bånd til Sovjetunionen og ledet efter stalinistisk forbillede. I 1968 forlod Albanien Warszawapagten efter Sovjetunions invasion af det daværende Tjekkoslovakiet. Albanien blev i stedet stærkt inspireret af Kina og stod som det meste isoleret land i Europa.

Hoxha ledede i princippet Albanien frem til hans død i 1985. I 1991 gik den socialistiske republik i opløsning og det moderne Albanien med markedsøkonomi blev etableret. Der blev gennemført parlamentsvalg med flere partier og indført religionsfrihed. 

Share