Pyramiden i Tirana er et symbol på nye tider

Pyramiden i Tirana er et symbol på nye tider

Albanien og hovedstaden Tirana var i mange år været underlagt en hård kommunistisk kurs styret af Enver Hoxha. Da Hoxa døde i 1985 tegnede hans datter en imponerende pyramide-bygning, der blev opført midt i Tirana. Et sted hvor albaneren skulle møde frem og begræde, at de havde mistet deres leder. Det var lang fra populært hos alle albanere. Da kommunismen faldt i 1991 blev pyramiden derfor ikke længere vedligeholdt. Under Balkan-krigen i starten af 1990’erne fungerede pyramiden som NATO-hovedkvarter, men siden fik den lov til at forfalde, vinduer og marmorplader blev slået i stykker og den blev overmalet med grafitti.

I 2021 blev en renovering af bygningen dog indledt, og i januar 2024 åbner den som et nyt moderne samlingspunkt for indbyggerne i Tirana. Det skal være et sted for iværksættere og IT-virksomheder og skal der være undervisning og uddannelse i den imponerende bygning, hvor man fra toppen i øvrigt har en fantastisk udsigt over Albaniens hovedstad. Pyramiden tegner til at blive et symbol på den fremtid, der ser lys ud for Albanien og specielt for den dynamiske hovedstad Tirana. Og du skal helt sikker tage forbi, hvis du opholder dig i Albaniens hovedstad.

I Tirana bor tæt på 700.000 mennesker. Byen er grundlagt i 1614, og blev udråbt som hovedstad i 1920. Tirana er en pulserende by, men samtidig omringet af bjerge og bakkedrag, hvilket giver mulighed for store naturoplevelser.

Efter Anden Verdenskrig blev Folkerepublikken Albanien etableret af Enver Hoxha og hans kommunistiske parti. Landet blev en del af Europas Østblok med tætte bånd til Sovjetunionen og ledet efter stalinistisk forbillede. I 1968 forlod Albanien Warszawapagten efter Sovjetunions invasion af det daværende Tjekkoslovakiet. Albanien blev i stedet stærkt inspireret af Kina og stod som det meste isoleret land i Europa.

Hoxha ledede i princippet Albanien frem til hans død i 1985. I 1991 gik den socialistiske republik i opløsning og det moderne Albanien med markedsøkonomi blev etableret.

Share