Otte steder at vinterbade i VestSverige

Otte steder at vinterbade i VestSverige

Vinterbadning anses af mange som sundt, og flere og flere dyrker det i Danmark. Svenskerne kalder det for kallbad, og det har været en del af den svenske badekultur i over hundrede år. Traditionen med vinterbadning går hånd i hånd med nutidens ideal om sundhed, og især Vestsverige tilbyder et stort udvalg af badedestinationer, både ved havet og i søer.

Der er kommet mange vinterbadere i Danmark. Ifølge Danmarks Vinterbaderforeninger har stigningen været markant over de seneste år, så de nu har over 70.000 medlemmer. Mange oplever, at vinterbadningen har sundhedsmæssige effekter på både krop og sind, og helt sikkert er det, at det giver noget for både krop og sind. 

Vestsverige er en del af den lange badetradition i Sverige og har nogle af de ældste og smukkeste badedestinationer, udstyret med spaanlæg, saunaer og meget andet, som tilføjer luksus til vinterbadningen i smuk natur. Dermed er Vestsverige en oplagt destination til at udforske de vidunderlige muligheder for at vinterbade og skabe velvære i kroppen.  

”Endnu en god grund til at prøve vinterbadning i Vestsverige er den anderledes naturoplevelse, man får med i købet. Den vestsvenske skærgård er smuk og klipperig, og vandet er friskt, salt og, i hvert fald på dette tidspunkt, koldt. At danskerne har en stor valutafordel i øjeblikket, er jo heller ikke dumt og en fin sidegevinst til oplevelsen,” siger Fredrik Lindén, administrerende direktør for Turistrådet Västsverige. 

Otte bud på de bedste badedestinationer i Vestsverige:

1. Vinterbadning og spa på Marstrands Havshotell

Marstrands Havshotell ligger på Koön, lige ved færgeterminalen til øen Marstrand. Gøteborg ligger blot en times kørsel væk. Slap af i spaområdet, hvor man kan kombinere vinterbadningen med saunaer og pools. Spaområdet er indrettet i naturlige materialer, som afspejler områdets natur med granit, drivtømmer og saltvand. Fra de underdørs badetønder er der udsigt til skærgården, og den flydende sauna gør det nemt at nyde vinterbadningen. Den lækre mad er inspireret af havet, og det hele er krydret med havudsigt. 

2. Väderöarnas värdhus

Väderöarna ligger en times sejltur fra Bohusläns fastland og består af 365 øer, en for hver af årets dage. På en af dem kan man bade, gå i sauna, spise lækker mad fra havet og overnatte. Väderöarna Värdshus var oprindelig en lodsstation, nu er det hotel med en udsøgt restaurant og dejlig overnatning. Man kan desuden slappe af i granitsaunaen med udsigt over havet, sidde i det brændefyrede boblebad og selvfølgelig tage en dukkert i det krystalklare vand. Transporten ud i skærgården klarer hotellet med båd fra Hamburgsund.

3. Gullmarsstrand i Fiskebäckskil

Besøg en spa, som står på pæle ude på havet! På Gullmarsstrand i Fiskbäckskil er der gjort klar til et forfriskende havdyp kombineret med et afslappende spabesøg. Saunaen ligger på badebroen og har direkte adgang til havet og udsigt til skærgården og byen Lysekil.

4. Strandflickorna og Lysekils Kallbadhus

På Strandflickorna Havshotell i Lysekil kan man opleve en stemning, som bringer minder om begyndelsen af 1900-tallet, i historiske omgivelser ved havet. Den gamle trævilla har en smuk udsigt over Gullmarsfjorden, og hvis man booker husene ved havet, som ligger lige i vandkanten, har man endda adgang til egen badebro, jacuzzi og sauna! 

Det salte havvand uden for Lysekil siges i følge traditionen at have en helbredende effekt. Ved Lysekils havn ligger badehus og sauna, som blev bygget i 1906. Bygningen er et ærværdigt symbol på den vestsvenske badetradition, der opstod i 1800-tallet, og den er hyppigt besøgt af både gæster og lokale. 

5. Salt & Sill

På den lille ø Klädesholmen på kysten lidt nord for Gøteborg, ligger det flydende hotel Salt & Sill. Her kan man forvente en naturoplevelse så autentisk, at man bliver ét med havet. På den flydende wellnessafdeling kan man tage en tur i saunaen, bade i varmt vildmarksbad og tage en dukkert i havet. Om natten kan man se frem til at blive vugget i søvne af bølgernes rytme. 

6. Kajkanten

I den bilfrie skærgårdsidyl på øen Vrångö tilbyder Kajkanten vinterbadning i den yderste ende af Göteborgs skærgård. Slap af på flåden med boblebad, sauna og direkte adgang til havet. Kajkanten tilbyder overnatning i fine hytter med køkkenfaciliteter på, – netop, kajkanten. Man kommer hurtigt ud til Vrångö, som ligger bare 55 minutter fra Gøteborg Centralstation med offentlig trafik, turen går med sporvogn eller bus og færge.

7. Kallbadhuset i Ulricehamn

Ulricehamn har en af Sveriges mest imponerende og velholdte badeanstalter. På høje søjler rejser to smukke tårnbygninger sig ud over søen Åsunden. Man kommer derud via en lang badebro fra stranden, og bygningen kan ses fra en stor del af Ulricehamn. Badeanstalten i Ulricehamn har åbent hele året rundt. Den er delt op i herre- og dameafdelinger, og her er både sauna, massage og andre skønne behandlinger. 

8. Vinterbad med udsigt til Läckö Slott

Oplev vinterbadning med udsigt til et slot! Victoriahuset ved Läckö Slott er et lille overnatningssted med 15 værelser i et afstressende miljø med naturen som nærmeste nabo. Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset har både restaurant, overnatning og en naturudstilling kun 200 meter fra det statelige Läckö Slott. Nyd stilheden, naturen og et koldt dyp fra den dejlige badebro, der ligger lige udenfor døren. Når man bader og overnatter her, får man tilbudt noget varmt at drikke, som man kan lune sig på efter badningen. Om aftenen tilbydes en dejlig middag på restauranten Hvita Hjorten, efterfulgt af en god nattesøvn i en dejlig seng. Hvis man fortsat vil udforske området, kan man gå tur på en af de fine vandrestier og bestille en madpakke, til at tage med!

Husk dette ved vinterbadning

  • Bad aldrig alene.
  • Gå forsigtigt, da det kan være glat på badebro og trappetrin.
  • Hop ikke i det kolde vand med hovedet først, og tag gerne en hue på hovedet.
  • Træk vejret roligt, når du går i vandet.
  • Tag kun et kort dyp på fx 5-10 sekunder i det kolde vand de første gange, du vinterbader. De fleste vinterbadere bader højest 20-40 sekunder.
  • Ophold dig ikke for længe i det kolde vand.
  • Sørg for at blive varmet hurtigt op efter badet. Tag varmt tøj på efter badningen, og drik gerne noget varmt. 
  • Hvis du er i tvivl, om dit helbred er godt nok til at vinterbade, så spørg din læge.

Læs mere om vinterbadning i Vestsverige: https://www.vastsverige.com/da/se-og-lave/vinterbadning/

Share