På de kanariske øer er fiskeri en kulturarv

På de kanariske øer er fiskeri en kulturarv

På De Kanariske Øer er fiskeriets traditioner gået i arv gennem generationer, og de lokale fisketeknikker er ikke kun et udtryk for faglig dygtighed, men også en måde at bevare og videregive en vigtig kulturarv på. Sammen med øernes rige marine liv har traditionerne for fiskeri skabt en sprudlende gastronomisk scene, hvor fisk og skaldyr spiller en central rolle på såvel restaurantmenuer som på de lokale middagsborde.

De Kanariske Øer har et ekstraordinært mangfoldigt marine liv. Med 7.894 dokumenterede dyrearter og underarter er øgruppen en af de regioner i verden med størst biodiversitet. Atlanterhavets varme vand kombineret med de koldere havstrømme og øgruppens vulkanskabte landskaber har skabt et unikt miljø, hvor både kyst- og dybhavsfisk trives. Heriblandt flere makrelarter som bonito og almindelig tun, som passerer De Kanariske Øer under deres vandring, hvilket har medvirket til, at fisk er en hyppig ingrediens i det kanariske køkken. 

Fisketekniker går i arv
På De Kanariske Øer har man anvendt de samme fisketeknikker i flere århundreder, og selvom fiskeindustrien har udviklet sig gennem tiden, anvendes mange af øboernes traditionelle teknikker stadig i dag. Det er, fordi deres metoder med fiskestang med krog og levende madding er i tråd med den nutidige viden og stræben efter bæredygtigt fiskeri, hvor fangsten udnyttes på bedst mulig vis. De lokale fiskere på De Kanariske Øer arbejder også tæt sammen med forskere og regulatorer for at sikre, at øgruppen også i fremtiden har et sundt marineøkosystem.

Fra hav til bord
Den gastronomiske scene på De Kanariske øer er kendt for sine lækre retter med fisk og skaldyr, hvor lokale specialiteter varierer fra ø til ø. Fra bådene forlader havnene, går der blot et bare timer, før de vender tilbage med frisk fisk, som kan bruges i madlavningen allerede samme dag. En af øgruppens delikatesser er havkat, der ofte bruges i velsmagende supper og gryderetter. På Fuerteventura er soltørret fisk en specialitet, og på Gran Canaria er makrel fra Agaete en populær spise, mens La Gomera er et paradis for dem, der elsker tun. En af øgruppens mest almindelige fiskearter er den karakteristiske rødlige papegøjefisk, som derfor også er meget populær blandt lokale og serveres på de fleste restauranter.

Share