FC St. Pauli er nok den største kult fodboldklub, der findes, ikke bare i Europa, men måske i hele verden. Hamburg-klubben er meget mere end en fodboldklub. Det er kultur, og det er et fællesskab og en identitet du kan påtage dig og et fælleskab, du kan melde dig ind i ved at købe merchandise med det nu så berømte dødningshovedlogo. Mercandise der har opnået at blive enormt eftertragtet og har en enorm signalværdi.
Det berømte merchandise kan du selvfølgelig købe online. Men du kan også besøge Hamburg og handle i enten den store merchandiseshop på den berømte Reeperbahn eller shoppen på klubbens stadion Millerntor. Alene besøget i en af de to shops er en oplevelse, du bør give dig selv, når du er på besøg i Hamburg.
1980’erne blev vendepunktet
Frem til midten af 1980’erne var FC St. Pauli en forholdsvis almindelig tysk fodboldklub uden den helt store succes og i en rolle som lillebror til Hamburger SV. Der kom ikke mange tilskuere på hjemmebanen Millerntor, og generelt var interessen omkring klubben meget lille og i øvrigt kun fra pæne borgere fra Hamburg. Midt i 1980’erne blev klubben et samlingspunktet for unge mennesker med venstreorienterede politiske holdninger, og som ofte levede et liv som BZ’er i området omkring Hafenstraße ved Elben i bydelen St. Pauli.
Stille og roligt fik FC St. Pauli et image som et alternativ, og en modsætning til de mange højreradikale tilhængere, der fandtes på de tyske fodboldstadioner. Det var punkere og hætteklædte personer, der begyndte at vise sig på det mindre stadion. Og de var meget engageret i deres støtte af klubben, og medbragte venstreorienterede symboler på stadion. Det var også i de år, at en lokal kunstner skabte det nu så berømte dødningehoved logo, som siden er blevet verdensberømt. I 1988 rykkede klubben op i Bundesligaen og dermed tog udviklingen fart. Specielt målmanden Volker Ippich blev en kendt personlighed, der blev personificeringen af klubbens ånd. Ippich er selv vokset op i St. Pauli, havde det karakteristiske bundesligahår og i øvrigt arbejdede som ulandsfrivillig. Han spillede uden tvivl en stor rolle i at FC St. Pauli blev et samlingspunkt for folk, der gerne ville tage afstand for den racisme og fascisme, der ofte blev set i tysk fodbold i disse år.
Er du i Hamburg bør du besøge de to merchandisebutikker, men helt generelt er bydelen St. Pauli et super spændende sted at bevæge sig rundt i. Der er masser af små butikker, caféer og andre spændende ting at kigge på. Gå lidt væk fra Reeperbahn og få en super god oplevelse. Og nyd en Astra øl, for det er den øl ægte fans af FC St. Pauli drikker.