Sejl 590 kilometer på tværs af Sverige til slotte og vikingebyer

Sejl 590 kilometer på tværs af Sverige til slotte og vikingebyer

I Sverige kan man sejle 590 kilometer på tværs af landet på klassiske kanalkrydstogtskibe. Undervejs kommer man forbi flere steder fra UNESCOs verdensarvsliste, oplever Göta kanals historie i byer som Sjötorp og Motala og sejler igennem Sveriges største sø.

Den 190 kilometer lange Göta Kanal gør det muligt at rejse 590 kilometer på tværs af Sverige ad vandvejen mellem hovedstaden Stockholm og landets næststørste by Göteborg. Kanalen er et af Sveriges største bygningsværker gennem tiderne, og knap halvdelen er gravet ud med håndkraft. Sejler men hele vejen mellem de to storbyer kommer man undervejs igennem Göta Elv, Göta Kanal med dens 66 sluser, flere af Sveriges store søer og ud på åbent hav i Østersøen.

”På mange måder er en rejse på Göta Kanal en rejse tilbage i tiden. Kanalens sluser bærer præg af tiden i starten af 1800-tallet, hvor den blev bygget, og det samme gør vores historiske kanalkrydstogtskibe, som vi har bevaret gennem tiderne. Vi er meget stolte af vores skibe, som er anerkendt for deres kulturhistoriske værdi, og det glæder vi os altid til at dele med vores gæster, når vi byder dem velkommen ombord,” siger Fredrik Duveskog, Business Director hos rederiet AB Göta Kanal.

Rederi Göta Kanal AB sejler mellem storbyerne Stockholm og Göteborg på enten fire eller seks dage, og i løbet af sejlturen på tværs af Sverige møder man svensk landsbycharme, flere attraktioner og historiske landemærker.

UNESCO Verdensarv ved Sveriges tredje største sø
Mälaren er Sveriges tredje største sø og ligger blot 0,3 meter over havets overflade. I vikingetiden var søen en del af Østersøen og en vigtig handelsvej ind til mange byer langt inde i Sverige. Stockholm er grundlagt, der hvor søens munding i 1200-tallet til sidst var så lavvandet, at handelsfolk måtte trække deres skibe over.  I dag kan man opleve to steder fra UNESCOs Verdensarvsliste ved søen; Drottningsholm Slot og Vikingebyen Birka.  Drottningsholm Slot er bygget i 1600-tallet i fransk stil af arkitekten Nicodemus Tessin og er Sveriges bedst bevarede slot fra den tid. Slottet har været kongeparrets bolig siden 1981. Vikingebyen Birka ligger på øen Björkö og bliver ofte omtalt som Sveriges første by. Byen var i brug i omkring 250 år, indtil den blev forladt kort før år 1000. Flere kanalkrydstogter stopper på øen, hvor man på en guidet vandretur oplever øens kuperede terræn og lærer om vikingetiden på øens vikingemuseum.

Motala – Göta Kanals hovedstad
Byen Motala er også kendt som Göta Kanals hovedstad. Baltzar von Platen, som var bygherre på Göta Kanal, har i sin tid tegnet byen, hvor der i dag bor omkring 30.000 mennesker. I 1822 anlagde Baltzar von Platen Motala Werkstad, som i dag bliver anset som den svenske industris vugge, og det er også her, de historiske skibe, M/S Juno og M/S Wilhelm Tham, blev bygget. På flere krydstogtture besøger man Motala Motormuseeum, der byder på en omfattende samling af biler og motorcykler samt radioer, legetøj og hverdagsting, som giver museets gæster et indblik i forskellige tidsperioder.

Oplev Göta kanals historie i Sjötorp
Sjötorp ligger i den østlige del af Sveriges største sø, Vänern, og den lille by med knap 600 indbyggere markerer Göta Kanals start eller slut, afhængigt af hvilken retning man rejser i. Slusesystemet i Sjötorp består af otte sluser, og byen byder desuden på et velbevaret værft og kanalmuseum. På Sjötorps Kanalmuseum kan man se billeder af, hvordan byen så ud før i tiden, opleve interiør fra gamle både, se hvor alle Vänerns båd- og skibsvrag ligger begravet og ikke mindst høre mere om Göta Kanals historie. Flere kanalkrydstogter har indlagt besøg på museet som en del af krydstogtoplevelsen på kanalen.

Skærgården, træbyen Mariestad og Läckö slot i Sveriges største sø

Sveriges største sø, Vänern, ligger 44 meter over havets overflade, og her kan man opleve det ikoniske klippelandskab, når kanalkrydstogterne sejler gennem skærgården i den sydøstlige del af søen. På flere af sejladserne kommer man også forbi Mariestad, som er en af Sveriges bedst bevarede træbyer, og man kan opleve den gamle biskopborg Läckö Slot, som ligger på en af Vänerns odder. Slottet blev bygget i 1298 og er siden blevet bygget om i ægte barokstil i midten af 1600-tallet.

Share