Tag på “klima-smart ferie” i Vestsverige

Tag på “klima-smart ferie” i Vestsverige

Turistrådet Västsverige lancerer sit nye initiativ “Klima-smart ferie” for at tilbyde bæredygtige og oplevelsesrige rejser med minimal CO2-udledning. Turistrådet vil sammen med fem overnatningssteder i Vestsverige vise, at det er muligt at rejse klimasmart og bæredygtigt uden at gå på kompromis med komforten.

Gæsterne kan nyde den eksklusive oplevelse med at bo smukt i naturen med alle bekvemmeligheder med god samvittighed, da bæredygtigheden er tænkt ind fra starten hos de overnatningssteder, som indgår i initiativet. Flere af stederne kan man få en fornemmelse af at have det hele for sig selv, da overnatningsstederne ligger afsides med udsigt til den uberørte natur. 

”Med vores nye koncept “Klima-smart ferie” vil vi gerne vise, at det er muligt at leve luksuriøst og komfortabelt og være klimasmart på samme tid. Vi ønsker at tilbyde en bæredygtig og oplevelsesrig ferie, hvor besøgende kan nyde rejsen med god samvittighed,” siger Marie Linde, vicedirektør for Turistrådet Västsverige.

De fem overnatningssteder i Vestsverige, der deltager i konceptet, er: Erikson CottageLugnåsberget EkohotellSwedish Country LivingInforest og Dalslands Aktiviteter. Alle overnatningssteder er små familievirksomheder, hvor alt er bæredygtigt: fra overnatning, mad og aktiviteter til transport.

De respektive steders CO2-udledning er beregnet ved hjælp af klimaberegneren på https://travelandclimate.org. Alle fem deltagende overnatningssteders udledning pr. gæstenat ligger på mellem 0,2 og 1,4 kilo CO2-ækvivalenter – til sammenligning med 6,8 ​​kilo for et gennemsnitligt svensk hotel. Den besøgende foreslås at rejse med tog og bliver hentet på stationen med elbil til den sidste del af rejsen frem til overnatningsstedet. Sammenligner man med udenlandske rejsedestinationer, genererer en flyrejse fra København til London 256 kilo CO2, til Gran Canaria 1024 kilo CO2 og til Bangkok 2296 kilo CO2. En togrejse fra København til et af de fem overnatningssteder genererer mellem 6 og 19 kilo, alt efter hvor man skal hen.

Fem klimasmarte overnatningssteder: 

  • På Erikson Cottage kan man sejle kano eller kajak og vandre samt overnatte i et glashus i skoven. Erikson Cottage har også sit eget gårdbageri. 
  • På det familieejede økohotel Lugnåsberget kan gæsterne vandre til historiske steder, sejle i kano eller bare slappe af foran pejsen. Der er høns på gården, og om sommeren kan man plukke bær og klappe fårene, der græsser i haven. 
  • Omgivet af skov, med udsigt til vandet og beliggende i et gammelt kulturlandskab, er de arkitekttegnede eremithytter på Swedish Country Living en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Det har endda modtaget prisen “Sveriges mest bæredygtige oplevelse” i 2022.
  • På Inforest bor gæsterne i små huse i skovene uden for Hjo, hvor de nyder freden og stilheden med naturen som den eneste nabo.
  • Hos Dalslands Aktiviteter bor gæsterne i arkitekttegnede glashuse midt i Dalslands natur. På stedet kan man blandt andet fiske, klappe elge og lave mad udendørs.
Share