Kort fakta om Finland

Kort fakta om Finland

Republikken Finland findes i det nordlige Europa med grænser til Sverige, Norge og Rusland samt til den Finske Bugt, en del af Østersøen. hvorfra der er tilgang til Estland.

Der er i skrivende stund, april 2024, 5,62 millioner indbyggere, i Finland. Heraf bor størstedelen i den sydlige del af landet. 88,7 procent af befolkningen er etniske finner, som taler det uralske sprog finsk. Et sprog der er meget anderledes end de skandinaviske sprog. På finsk hedder Finland Suomi. Det er usikkert hvor navnet stammer fra. Svensk benytte også som et officielt sprog i Finland.

Finland er med sine 338.445 kvadratkilometer det ottendestørste land i Europa og det tyndest befolkede land i EU. Der bor blot 18 indbyggere pr. kvadratkilometer i Finland. 

Historien
Der har gået mennesker i Finland i omrking 11.000 år. Fra 1200-tallet blev Finland en del af det svenske rige. I 1809 blev landet indlemmet De Russiske Kejserrige, dog som et selvstændigt storfyrstendømme.
Finland opnåede først selvstændighed efter Den Russiske Revolution i 1917. Finland var besat af Rusland frem til 1917, hvor de erklærede sig selvstændigt. Efter en borgerkrig blev Finland en republik, og et et monarki som de øvrige nordiske lande. Under Anden Verdenskrig var Finland i krig mod Sovejunionen og siden mod Tyskland. Fra 1995 blev Finland medlem af EU og i 2023 medlem af NATO.
Der benytte i øvrigt Euro som valuta i Finland. Det har der gjort siden den 1. januar 1999.

Byerne i Finland
Hovedstaden i Finland er Helsinki, placeret på Finlands sydkyst, og hvor der bor lidt mere end en halv million mennesker. Tæt ved Helsinki findes Esbo, der er Finlands næststørste by. Tampere regnes for Finlands tredjestørste by med omkring en kvart millon indbyggere og i øvrigt den største indlandsby i Norden. Andre store byer er Vantaa og Turku (Åbo), der begge har lige under 200.000 indbyggere.

De tusind søers land
Naturen i Finland er noget helt særligt, og det er den blandt andet via de mange søer. Det er faktisk en underdrivelse at landet kaldes “De tusind søers land”. For der findes mere end 200.00 søer i landet. Den største sø hedder Saimen og er på 1.377 km². Men overalt er det mulighed for store naturoplevelser omkring de smukke søer.

Finlands flag
Finlands flag er hvidt med et blåt kors. Et kors der symbolisere kristendommen, men også et fællesskab med de øvrige nordiske lande, der alle har kors i flaget. Det siges at den hvide farve symbolisere sneen på Finlands jord og den blå farve vandet i de mange søer.

Og i øvrigt Finland har nationaldag den 6. december, hvilket er selvstændighedsdagen i 1917. Nationalsangen hedder Maamme. Riksdagen har 200 pladser. 
Mange kender Finland for sauna-traditionen, for Mumitroldene, der er forfattet af Tove Jansson, og for at være stedet, hvor nogen mener at julemanden bor. Det sydlige Finland har tempereret klima, mens de nordlige dele af landet har subarktisk klima.

Share