Must see i Firenze: Ponte Vecchio

Must see i Firenze: Ponte Vecchio

Firenze er et populært rejsemål for danskere og mange andre. Det er hovedbyen i smukke Toscana, har i en periode i 1800-tallet været hovedbyen for kongeriget Italien, og så er det her mere end halvdelen af italiensk kunst befinder sig. Mange af de største kunstnere har boet i Firenze. Leonardo da Vinci og Michelangelo samt forfatteren Dante Leonardo er fra Firenze. Det præger gadebilledet i den toscanske ny, men det er der også rigtig meget andet der gør. 

Når du er i Firenze, så skal du blandt ligge ligge vejen forbi broen Ponte Vecchio. Den ældste bro i byen. Den er kendt for de mange butikker, der er på og omkring broen.

Ponte Vecchio går over floden Arno på flodens smalleste sted. Broen består af 3 buesegmenter. Hovedbuen spænder ca. 30 meter, mens de to sidebuer spænder hver 27 meter. Ponte Vecchio forbinder Firenzes centrum med Oltrarno-kvarteret. Og på selve broen er der guldsmedebutikker i begge sider.

Ponte Vecchio blev bygget efter en oversvømmelse i 1333. Tidligere lå en træbro på stedet, der sandsynligvis var blevet bygget under romerriget. Byggeriet af den nye bro blev dyrt for Firenze, og det blev besluttet at leje butikker på broen ud til slagtere! Ideen var at det var let for dem at smide rester fra deres arbejde i floden!

I slutningen af det 16 århundrede blev slagterne dog smidt ud, og butikkerne blev overtaget af guldsmede for at give broen mere prestige og for at kunne sætte lejen op.

Som på mange andre broer rundt i verden blev der i en periode sat mange hængelåse på broen. For legende siger, at man sammen med sin elskede sætter en hængelås på Ponte Vecchio og smider nøglen i Arno, så vil kærligheden vare for evigt. Vægten fra de mange hængelåse er dog blevet et problem for briten. De er skåret væk og der er en stor bøde, hvis du sætter lås på broen.

Ponte Vecchio er også kendt for en hemmelige overdækket passage, som blev bygget i 1565 af byens daværende kejser i forbindelse med hans søns bryllup, hvor han ikke mente gæsterne kunne færdes blandt almindelig mennesker. Korridoren er næsten en kilometer lang, er stadig intakt og kan besøges. Midt på broen, på en lille udsigrplads, står en buste af Firenzes mest berømte guldsmed, Benvenuto Cellini, der levede fra 1500 til 1571.

I øvrigt var Ponte Vecchio den eneste af alle broer over Arno, der ikke blev sprængt i luften af NaziTyskland under Anden Verdenskrig. Efter sigende som følge af en direkte ordre fra Adolf Hitler, der ikke ville ødelægge den smukke bro.

Der bor i øvrigt omkring 400.000 mennesker i Firenze. Det meste kendte sted i Domkirken, der blev tegnet i 1200-tallet, og er blevet et symbol på Firenze.

Mange betragter i øvrigt også Firenze som Italiens mest romantiske by og stedet som forelsket par bare bør besøge. Det er også en god ide, men I komme er ikke til at være alene i byen.

Foto af Kristina Møller.

Share