Verdens første juletræ stod i Riga

Verdens første juletræ stod i Riga

At have et grantræ med pynt stående i stuen, eller andre steder, når det er jul, er en udbredt tradition mange steder i den vestlige verden. Men hvornår er den noget specielle tradition egentlig startet?

Verdens første rigtige juletræ kan spores tilbage til 1441, hvor der var opstillet juletræer i Estlands og Letlands hovedstæder Tallinn og Riga. I Riga skete det på pladsen ud for Sorthovedernes (et broderskab af handelsfolk) Hus centralt ved floden Daugava i hovedstaden.

På pladsen i Riga er markeret med en plade hvor det første juletræ blev opsat, men det er dog først fra år 1510 at det var et pyntet juletræ, der stod der. På stenen står netop årstallet 1510.

Sorthovedernes hus

Kort fakta om Riga
Riga er hovedstaden i Letland og blev grundlagt som havneby i 1201. Byen har alle dage spillet en stor rolle i forbindelse med handel i Østersøen.
Der bor tæt på 700.000 mennesker i Riga, der dermed er den største by i de baltiske lande. Daugava-floden deler byen op i to, og meget af det, du gerne vil se, ligger på flodens østbred. Specielt bydelen Vecrīga, der er byens gamle og historiske bydel er attraktiv at besøge.

Share