Amorgos er andet end Le Grand Bleu

Amorgos er andet end Le Grand Bleu

Syd for de kendte Naxos og Paros findes Amorgos, den østligste ø i den græske øgruppe Kykladerne. Amorgos er ikke så kendt og ikke så overrendt af turister som dens to nordlige naboer. Men Amorgos er helt sikkert et besøg værd.

Den berømte franske filminstruktør Luc Besson udkom i 1988 med kultfilmen Le Grand Bleu. En film der handler om rivaliseringen og venskabet mellem de to fridykkere Enzo, spillet af Jean Reno, og Jacques, spillet af Jean-Marc Barr. Store dele af Bessons film er optaget på Amorgos. Det har gjort øen verdensberømt, og det præger i høj grad stadig Amorgos. Du kan på Amorgos besøge Le Grand Bleu Bar, Le Grand Bleu Café, bo på Le Grand Bleu pension, og besøge berømte steder fra filmen, som eksempelvis skibsvraget Olympia. Et skib der grundstødte i februar 1980 i Liveros Bay tæt ved Kalotaritissa stranden og som stadig er et spektakulært syn. Det er tydeligt, at Le Grand Bleu har sat sine spor på Amorgos. Der er rigtig mange franskmænd, der besøger øen, og menu’erne på mange restauranter er på fransk.

Skibet Olympia gik på grund i februar 1980 i Liverio bugten på Amorgos , Cyclades-Greece, og er brugt i flere scener i Luc Bessons Le Grand Blev fra 1988 og i øvrigt i andre film.
Filmen Le Grand Bleu har sat sine spor på Amorgos.

Men Amorgos er meget andet end minderne om Le Grand Bleu og de mange franske turister. Det er først og fremmest et meget hyggeligt og smukt sted at opholde sig. Det er lækre vandreruter i storslået landskaber, fantastiske strande og stemningsfyldte byer. I form minder Amorgos om Langeland. Langstrækt og med lang kysstrækning. Dog med bjerge.

Hovedbyen Chora ligger i højderne i den centrale del af øen. Og Chora på Amorgos er noget helt særligt. Det er som om stemningen i de små, meget tætte gader, tager det at være græsk til nye højder. Restauranterne og butikker ligger tæt, og gæsterne sidder i gaderne og nyder det stille og rolige liv, der udspiller sig. “Sigá-sigá” om grækerne siger.
Maden er god, duftindtryk præger, og de lokale er imødekommende. Du snyder dig selv, hvis du ikke besøger Chora på Amorgos.

Chora på Amorgos skal du besøge.
De smalle gader i Chorus er noget helt specielt.

Aegiali i nord er byen, hvor de fleste turister opholder sig. Her er fantastisk hyggeligt med små tætte gader, gode og stemningsfyldte restauranter, behagelige steder at overnatte, der i øvrigt er meget centrale og mange med en fantastisk udsigt til den lokale strand, plus en strand, der egner sig både til voksne og børn. Her er alt du skal bruge til en behagelig og stemningsfyldt badeferie.

Der er ekstremt stemningsfyldt i Aegiali. Her et lille flydende Souvalaki og Gyros sted på havnen.
Du kan bo centralt og med fantastisk udsigt i Aegiali.

Øens anden havneby hedder Katapola. Også her udspiller livet sig roligt og på en stemningsfyldt måde. Specielt den nordlige del af havneområdet har hyggelig Taverner og interessante barer. Stranden i Katapola er ikke i særklasse, så den kan anbefales at gå eller tage en sejltur til Maltezi stranden, der ligger tæt ved og er præcist om man tænker at græske strande er, når de er bedst.

Maltezi stranden ved Katapola er noget særligt

Det er let at komme til Amorgos, specielt fra Naxos og Paros, hvorfra der dagligt er flere færgeafgange og specielt Blue Star Ferries Naxos kan bringe dig til øen for et beskedent beløb. Og så kan du i øvrigt flyve indenrigs til både Naxos og Paros.

Share