Mumitroldene bor i Tampere

Mumitroldene bor i Tampere

Langt de fleste danskere, ihverfald dem med lidt ældre pas, kender historierne om Mumitroldene, og kan huske bøgerne og filmene fra deres barndom. Mumi, Mumimor, Mumifar, Snorkfrøken, Lille My, Mumrik og alle de andre har begejstret og måske skræmt mange. 

Bøgerne om Mumitroldene er skrevet af  forfatter Tove Jansson, der levede fra 1914 til 2001, og er en af de mest kendte kunstnere i Finlands historie. Jansson var maler, illustrator, forfatter og skabte tegneserier. Men hun er mest kendt for hendes fortællinger om Mumitroldene.

Omkring bøgerne er skabt et helt univers af film, merchandise, legetøj og nu også et museum, som du kan besøge. Det museum, det eneste af sin slags, findes i den finske by Tampere.

Universet omkring Mumitroldene er dystert, og uden tvivl også et rum, hvor der er plads til refleksioner om livets gang. Dette gennesyrer også museet i Tampere. Der er mørkt og meget afdæmpet på de to etaper, som museet fylder. Mange børn elsker Mumitroldene, men voksne kan helt sikkert få noget ud af et besøg på stedet. Der findes virkelig mange flotte modeller af de elskede figurer fra Tove Janssons univers. Desuden giver flere citater på stedet helt sikkert stof til eftertanke. Der er mange ting og indtryk at få med fra et besøg på Mumi museet i Tampere, så det kan helt sikkert anbefales.

Share