Ting af opleve i 31 forskellige lande: Snublesten

Ting af opleve i 31 forskellige lande: Snublesten

Kender du dem? Snublestenene. Små mindesmærker over et offer for nazismen og deres grusomheder under Anden Verdenskrig. Det er sten på knap 10×10 centimeter med en lille messinlegering, hvor der er indgraveret informationer.

Snublestenen er lagt i gader ude for et hus, hvor der har boet personer, som blev forfulgt eller dræbt af nazisterne under Anden Verdenskrig.

Ideen med dem at få folk til at kigge ned i jorden og mindes ofrene for Anden Verdenskrig.

Hele ideen er skabt som en kunstprojekt af de tyske kunstnere Gunter Demning i 1990’erne. Den første snublesten blev lagt i for depoterede romaer i Køln den 4. januar 1995. Stenene findes nu i mere end 31 lande. De første i Danmark blev lagt i juni 2019. I maj 2023 lagde Gunter Demnig sten nummer 100.000.

Der er alle ofre for nazismen, der kan få en snublesten. Altså ikke blot jøder, men også romaer homoseksuelle, politiske modstandere, modstandsfolk og mange flere.

Snublestenen på foto ved denne artikel er Ravnsborg Tværgade på Nørrebro i København. Der findes også snublesten i Gentofte, Kgs. Lyngby, Odense, Kolding, Aarhus, Vejle, Randers og på Frederiksberg.

Share