Et besøg i Cold War tunnel i Gjirokaster giver godt historisk perspektiv

Et besøg i Cold War tunnel i Gjirokaster giver godt historisk perspektiv

Diktator Enver Hoxha holdt Albanien i et kommunistisk jerngreb i 40 år fra 1945 til hans død i 1985. Han gjorde Albanien til Europas mest isolereret land, og er nu ekstremt forhadt i Balkanlandet.

Hoxha blev født i byen Gjirokastër i det sydlige Albanien, og der fik han bygget et enormt bunkerområde, der skulle beskytte ham og de 200 vigtigste personer i Albanien, hvis de blev udsat for et atomangreb. Det bunkerområde, kaldet The Cold War tunnel, kan du som rejsende til Gjirokastër besøge. Og det er en oplevelse, der giver et godt historisk perspektiv. Det tog ti år at bygge det enorme atomsikre område, der i øvrigt blev holdt hemmeligt for alle andre dem, der arbejde med det og de personer, der var tiltænkt en plads i bunkeren. Murene i tunnellen er to meter tykke, og der er omkring 65 værelser i området. Det var muligt alt overleve de tre måneder for 200 mennesker i bunkeren. Der var kontorer, spisesale, møderum, køkken og meget andet bag de tykke vægge.

Da kommunisme faldt sammen i Albanien i 1991 blev bunkerområdet stormet af rasende borgere, der stjal en række genstande. Men det er fortsat muligt at se rigtige mange ting fra den tid ved et besøg i bunkerne. Blandt andet er efterladt arbejdsborde med en del papirer.

Du skal have en tur med guide for at komme ind i bunkerområdet, for man kan let fare vild, men heldigvis er prisen for dette overskuelig. 

Når du er i Gjirokastër skal du selvfølgelig også se borgen, der er udgangspunkt for hele byen. Igen et sted der kan give et godt historisk perspektiv. Du kan blandt andet se en italiensk tank fra Anden Verdenskrig samt et lockheed T-33 Shooting Star fra US Air Force, der i december 1957 landede i en lufthavn nær Albaniens hovedstad Tirana. Ifølge amerikanskerne fordi piloten farede vild på en tur mellem Frankrig og Italien. Ifølge det daværende kommunistiske regime i Albanien fordi det var et spionfly, der blev tvunget ned af det albanske luftvåben. Piloten kom hjem til USA på anden vis. Nu står flyet, eller resterne af det Gjirokastra.

Men du skal selvfølgelig også sørge for at besøge det ekstremt hyggelige Bazar område i byen, der er på Unesco liste med bevaringsværdige steder. Her er butikker, restauranter og barer til alle behov. Og stemningen er helt i top.

Share