Oplev Europas største variation af hvaler på de kanariske øer

Oplev Europas største variation af hvaler på de kanariske øer

Ansvarlig turisme handler om at beskytte naturens økosystemer, og på De Kanariske Øer kan du opleve Europas største mangfoldighed af hvaler. De trives i øgruppens tempererede havvande, som er 19 grader om vinteren og 25 grader om sommeren.  Søndag den 18. februar er det den internationale hvaldag.

De Kanariske Øer har en rig undervandsfauna og er det eneste sted i Spanien, hvor arter som kortfinnede grindehvaler, atlantisk-plettede delfiner og dværgspækhuggere regelmæssigt observeres. Her kan du se op til otteogtyve forskellige arter af delfiner og hvaler. Dette gør De Kanariske Øer til et maritimt laboratorium, hvor du kan studere havets største skabninger på nært hold. Men hvordan gør man dette uden at forstyrre dem?

Kig efter det blå bådcertifikat
Der findes mange bådudflugter på De Kanariske Øer, hvor turister kan se delfiner og hvaler på helt tæt hold. Hvis du vil være sikker på, at arrangøren opererer på en bæredygtig måde, bør du kigge efter mærket “blå båd” (barco azul på spansk). Se efter et gult flag med en blå båd i midten.

”For koncentreret bådtrafik påvirker havpattedyrene negativt. For det første kan vigtig kommunikation mellem dem blive forstyrret på grund af motorstøj, og for det andet kan det føre til, at dyrene svømmer ind i bådene og skader sig selv,” udtaler Elsa Jiménez, der er direktør for Cram Foundation, en nonprofitorganisation, der har beskyttet Spaniens marineliv i femogtyve år.

Når du sejler med en ”blå båd” på De Kanariske Øer omfatter det en række bæredygtighedspraksisser, der skal forstyrre dyrene mindst muligt. Det betyder, at der er klare retningslinjer for, hvordan man fx ikke må fodre eller svømme med dyrene, og bådene er forpligtet til at holde en respektfuld afstand på tres meter, nærme sig dyrene i et roligt tempo og undgå pludselige eller gentagne ændringer i retningen. Derudover skal støj fra bådmotorer og gearskift minimeres for at undgå unødvendig forstyrrelse, og interaktionen med hvalerne og delfinerne skal ikke overstige tredive minutter for at forhindre stress hos dyrene. Skulle der opstå situationer, hvor flere både samles om de samme dyr, spreder bådene sig hurtigt for at undgå overbelastning af området. Og vigtigst af alt, hvis der observeres tegn på stress eller ubehag hos dyrene, er det afgørende, at bådene trækker sig tilbage fra området for at sikre dyrenes velbefindende.

Stort fokus på hvalernes velbefindende
”Det handler mere om at udvise forsigtighed end om at håndhæve forbud. Vi skal huske på, at dette er en turistaktivitet, der potentielt også kan uddanne og øge bevidstheden om de store pattedyrs liv og rolle i økosystemet,” siger Elsa Jiménez og fremhæver, hvordan forskere rådgiver om hvalernes adfærd, deres rutiner og adfærd.

Det afgørende er, at de mange turister, der hvert år besøger De Kanarise Øer, bliver bevidste om deres adfærd og fx ikke smider affald i havet. Med hjælp fra god regulering og ansvarlig turisme vil vi kunne beundre hvaler og delfiner i vandene omkring øerne i mange år fremover.

Share