Otte nye gode grunde til at besøge Gøteborg i 2023

Otte nye gode grunde til at besøge Gøteborg i 2023

I år kan Gøteborg endelig fejre sit 400-års jubilæum. Jubilæumsåret var egentlig 2021, men fejringen blev sat i bero på grund af pandemien. Men i juni begynder Gøteborgs jubilæumsfejring, som starter med en stor jubilæumsfestival – og det er blot én af otte nye gode grunde til at besøge Gøteborg i år.

1. Jubilæumsfestival 2.-5. juni
Gøteborgs fødselsdag er den 4. juni, og den bliver fejret med en fire dage lang jubilæumsfestival fra 2. til 5. juni. En havneby som Gøteborg skal naturligvis fejres i havnekvarteret Frihamnen, hvor der vil være et kæmpe telt med scene og plads til 10 000 gæster. Der vil være koncerter, mad og aktiviteter for alle aldre til festivalen. Sveriges nationalorkester, Göteborgs Symfoniorkester, åbner festivalen sammen med kendte popmusikere, og der bliver også musical af Sting med flere hundrede sangere på scenen. I løbet af foråret præsenteres flere store artister og programpunkter. Efter jubilæumsfestivalen fortsætter fejringen hele sommeren frem til 3. september, hvor det hele kulminerer med Jubileumsfinalen, som består af Frihamnsdagene, Göteborgs Kulturkalas og Göteborgsvarvet Maraton.

Læs mere: https://goteborg2023.com/jubileumsprojekt/goteborgs-jubileumsfestival/

2. Sveriges konge fejrer 50 år som monark – og besøger Gøteborg 4. juni
Der vil være mere end ét betydningsfuldt jubilæum i 2023 – Sveriges konge Carl XVI Gustav fejrer 50 år på tronen i år. Dette jubilæum vil blive markeret i Gøteborg, når byen fejrer sit eget jubilæum. På Gøteborgs fødselsdag 4. juni taler kongen til folket og kører derefter i procession gennem byens centrum sammen med dronningen.

Læs mere: https://www.kungahuset.se

3. Spændende rumoplevelser på det nye Wisdome med 360° skærm
En stor træklode er allerede blevet et nyt vartegn i Gøteborg. Wisdome er en kugleformet bygning, der bygges på taget af Universeum, Sveriges nationale videnskabscenter, og et af byens mest populære turistmål. Når Wisdome åbner i foråret, kan den kæmpemæssige 360°skærm ved hjælp af avanceret visualiseringsteknologi vise rumrejser, dramatiske filmeffekter og de mindste byggesten i den menneskelige krop. Wisdome har plads til 150 besøgende og er designet af Gert Wingårdh, en af Sveriges mest internationalt anerkendte arkitekter. Udover Wisdome byder Gøteborgs store sciencecenter Universeum på videnskab på en sjov og let tilgængelig måde. Stedet har både en regnskov med dyr og Sveriges største akvarium.

Læs mere: https://www.universeum.se/upplevelser/wisdome/

4. Nyt havnebad i hjertet af byen
Et nyt havnebad med tre bassiner i den populære park Jubileumsparken åbner i juni. Bassinerne består af et rundt bassin med udspringstårn, et bassin med rutsjebane og et aflangt svømmebassin. Vandet renses ved hjælp af tekniske løsninger, der giver de besøgende mulighed for at bade i både fersk- og saltvand året rundt. Havnebadet er gratis og har en kapacitet på 500 personer. Den ikoniske offentlige sauna, der ligger ved badet, er i øjeblikket ved at blive renoveret og vil være åben for offentligheden fra slutningen af året. I Jubileumsparken ligger også en ny stor legeplads, der åbnede sidste år.

Læs mere: https://goteborg2023.com/aktuellt/sa-blir-det-nya-hamnbadet-i-jubileumsparken/

5. Eneste mulighed for at løbe Göteborgsvarvet Maraton i 2023
3. september bliver verdens største halvmaraton til en rigtig maraton for første og sidste gang. Göteborgsvarvet Maraton bliver en unik og historisk løbebegivenhed, som afslutter Gøteborgs jubilæumsfejring. For dem, der er klar til udfordringen, vil maratonet byde på fantastisk udsigt over Gøteborg på begge sider af floden Göta Älv. Ved den årligt tilbagevendende halvmaraton, Göteborgsvarvet, plejer mere end 200.000 tilskuere at stå langs ruten, der løber langs Göteborgs hovedboulevard Avenyn, når hele byen hepper med til løbefesten.

Læs mere: https://www.goteborgsvarvet.se/nyheter/goteborgsvarvet-marathon-2023

6. Flere 100-årige fejrer med nye udstillinger
Mange af byens mest kendte museer og attraktioner blev indviet, da byen i 1923 fejrede sit 300-års jubilæum og dermed fylder de 100 år i år. Det bliver fejret med nye udstillinger og andre nyheder. På Göteborgs Konstmuseumkan man se en ny udstilling med de berømte Göteborg-koloristerne og Göteborgs Konsthall udstiller den højaktuelle kunstner Małgorzata Mirga-Tas. Sjöfartsmuseet Akvariet er endelig genåbnet og er et helt nyt museum indvendigt med seks nye udstillinger og en ny akvariebygning. Søfartsmuseet fejrer ikke 100 år, men det gør Akvariet. Det nye akvarium har et levende koralrev og er ti gange større end tidligere. Botaniska Trädgården fejrer de 100 år med en ny kulturhave. Naturhistoriska Museet skaber sammen med Hasselblad Fonden en jubilæumsudstilling, om hvordan fotografiet bruges til at lære nyt om naturen.

7. Travl musiksommer i Gøteborg
I jubilæumsåret er også musikbyen Gøteborg i festhumør. Byen har en lang tradition for at skabe gode forudsætninger for musiklivet i byen og huse mange koncerter med store internationale artister, med Ullevi Arena som ideel koncertvenue midt i byen. Hele 11 store koncerter er booket på det store stadion, Ullevi, i sommer; to koncerter med Metallica 16. og 18. juni, tre koncerter med Bruce Springsteen den 24., 26. og 28. juni, fire koncerter med Coldplay den 8., 9., 11. og 12. juli, en koncert med de svenske ikoner Gyllene Tider 5. august og endelig en koncert med den populære svenske sangerinde Laleh 26. august. Desuden vil der være en to-dages festival på Ullevi med Nordens største EMD (Electronic Dance Music) festival, Summerburst 2.–3. juni, med verdensberømte artister inden for genren. Og 10.–12. august indtager Sveriges førende musikfestival Way Out West Slottsskogen, i år med bysbarnet Håkan Hellström som afslutningsnavn.

8. Sveriges øl-hovedstad udvider
Gøteborg er fortsat landets centrum for håndværksøl og mikrobryggerier. Barlindbeer på Björkö i Gøteborgs skærgård åbner til foråret et taproom i et gammelt islager. Der er allerede flere håndværksbryggerier på Ringön, og til foråret åbner Stigbergets bryggeri sin seneste tilføjelse dér. Der vil være scener både indendørs og udendørs, mad og øl direkte fra ølkedlen på stedet. Sidste efterår skabte Njutningsfrämjandet en ny øltur, der guider dig til de nye håndværksbryggerier.

Om Gøteborg
Gøteborg blev grundlagt i 1621, og er Sveriges andenstørste by. Byen ligger ud til den svenske vestkyst – kun få timer fra Danmark. Gøteborg byder på små specialbutikker, gallerier, restauranter, caféer og hyggelige konditorier og er omgivet af en smuk skærgårdsnatur. Byen er Volvos hjemby og er blandt andet kendt for Liseberg – Nordens største forlystelsespark – samt sit meget omfattende kulturliv og er ofte vært for større arrangementer som koncerter, store sportsbegivenheder og festivaler. Se mere: https://www.goteborg.com.

Share